Hulp bij opgroeien en opvoeden

Als het niet (meer) vanzelf gaat

Het gezinsleven en het opvoeden van je kind(eren) is misschien niet wat je er vooraf van had verwacht. Het leven loopt soms anders dan we zouden willen. Of het nu gaat om het gedrag van je kind(eren), je relatie, om financiële zorgen, problemen op het werk, gezondheidsproblemen, een scheiding of iets anders. Het is dan niet makkelijk om elke dag weer de ouder te zijn die je zou willen zijn.

Je hebt vast al heel veel moeite gedaan om een prettig gezinsleven te creëren. Om je kind(eren) het leven te geven dat je ze gunt: een fijne jeugd, die je misschien zelf niet of onvoldoende hebt gehad. Voor een deel zal dit vast gelukt zijn. Maar voor een deel loop je mogelijk nog steeds, of steeds weer, tegen bepaalde problemen aan die een prettig gezinsleven in de weg staan.

Soms lukt het niet om daar als ouder(s) alleen uit te komen - en misschien ook niet met de steun of goedbedoelde adviezen van familie, vrienden of buren. Dan kan het helpen om iemand van buitenaf een paar maanden te laten meekijken, meepraten en meedenken in je gezin. 1 of zo nodig 2 keer per week.

De problemen waarvoor ouders de hulp inroepen van de gezinscoach zijn divers. Ze kunnen te maken hebben met het gedrag van één of meer kinderen in het gezin. Een kind is bijvoorbeeld erg druk, eet of slaapt niet goed of luistert slecht. Het kan ook zijn dat een kind snel boos wordt, of dat de kinderen veel ruzie maken met elkaar. Of misschien is een van de kinderen wel flink aan het puberen. Of heeft een kind een beperking of een ontwikkelingsachterstand.

De problemen die ouders ervaren kunnen ook te maken hebben met hen zelf. Sommige ouders zijn gescheiden en hebben een moeizaam contact met de andere ouder. Soms zijn er zorgen en spanningen in huis vanwege bijvoorbeeld schulden, werkloosheid of relatieproblemen tussen de ouders. Er kan ook sprake zijn van emotionele, psychische of gezondheidsproblemen bij een van de ouders.

Als dit ten koste gaat van een gezonde ontwikkeling van je kind(eren), is het verstandig om hulp in te schakelen om erger te voorkomen.

Kindertijd Gezinscoaching helpt gezinnen met kinderen tussen de 0 en 18 jaar.